Kebanyakan orang menjadi obes kerana gaya hidup yang tidak terkawal, tabiat pemakanan yang tidak sihat seperti terlalu banyak makan makanan segera atau makanan pedas dan tabiat pemakanan yang tidak teratur. Berat badan adalah masalah yang mengundang banyak penyakit berbahaya dan serius. Menurut pakar, kebanyakan orang di negara ini sedang bergelut dengan masalah ini hari ini. Tetapi adakah anda tahu bahawa perubahan kecil boleh menyelamatkan anda daripada masalah serius ini?

Hari ini kita akan bercakap tentang kopi hijau. Ramai orang mungkin pernah mendengar tentang teh hijau untuk penurunan berat badan, tetapi bagaimana untuk menurunkan berat badan dengan kopi hijau? Dalam artikel ini, saya akan bercakap tentang bagaimana Kopi Hijau membantu anda kekal sihat.

pengenalan | Green Coffee benefits

Kopi hijau boleh dibuat dengan sangat mudah dan dalam masa yang sangat singkat. Campurkan satu sudu teh serbuk kopi hijau dalam satu cawan air panas untuk membuat kopi hijau. Terdapat tiga jenis kopi hijau yang terdapat di pasaran – serbuk kopi serbuk, kopi kering peti sejuk dan serbuk kopi berbutir. Kopi hijau yang dikeringkan dalam peti sejuk adalah serbuk kopi larut kualiti terbaik. Serbuk kopi berbutir, sebaliknya, mengandungi kafein yang tinggi dan boleh dijadikan kopi segera dengan biji kopi saber.

Jom ketahui sekarang, bagaimana kopi hijau ini membantu anda menurunkan berat badan? Bilakah anda akan mendapat lebih banyak manfaat daripada minum kopi ini? Tetapi pertama-tama, ketahui manfaat lain yang tersembunyi dalam biji kopi hijau –

Mengapa kopi hijau bermanfaat untuk penurunan berat badan?

Ramai orang pernah mendengar nama kopi hijau antara makanan tambahan yang membantu menurunkan berat badan. Walau bagaimanapun, untuk memahami bagaimana kopi hijau membantu dalam penurunan berat badan, kita perlu memahami bahan-bahan tertentu dan keberkesanannya. Sebelum kita mengetahuinya, kita perlu memahami mengapa kopi hijau dianggap lebih membantu dalam penurunan berat badan daripada kopi biasa.

Malah, kopi yang biasa kita gunakan adalah diproses. Atas sebab ini, rasanya agak menarik, tetapi ia tidak mempunyai nutrien yang diperlukan. Kopi hijau, sebaliknya, tidak diproses dalam apa-apa cara, bentuk semula jadi kopi biasa yang digunakan secara langsung. Oleh itu, adalah disyorkan untuk menggunakan kopi hijau untuk penurunan berat badan. Terdapat banyak lagi faedah untuk makan kopi hijau, seperti –

1. Mengaktifkan insulin | Green Coffee benefits

Malah, ia mengandungi sejumlah besar asid klorogenik, (1) yang sifat anti-radangnya mengaktifkan hormon insulin dan mencegah pelbagai masalah jantung. Pada masa yang sama, ia mengandungi lebih sedikit kafein daripada kopi biasa. Atas sebab ini, kesan sampingan kafein dalam minum kopi hijau tidak boleh mendatangkan mudarat kepada tubuh. Inilah sebabnya mengapa ia disyorkan untuk menggunakannya sebagai ubat yang baik untuk penurunan berat badan. Kajian juga menunjukkan bahawa kopi hijau mengurangkan gen yang bertanggungjawab untuk obesiti dan meningkatkan keberkesanan insulin (2).

2. Menghalang penyerapan lemak

Satu lagi kajian mengesahkan bahawa asid klorogenik dalam kopi hijau juga boleh menghalang penyerapan lemak. Kopi hijau membantu membuang lemak badan dengan meningkatkan kadar metabolisme badan. Pada masa yang sama ia meningkatkan kecekapan hati dan mempercepatkan proses metabolik, yang menghalang pengumpulan lemak dalam badan. (3) Kita tahu bahawa pengumpulan lemak badan adalah simptom utama obesiti.

3. Mengawal jumlah gula dalam darah

Terdapat satu lagi bahan istimewa dalam kopi hijau – Trigonelline. (4) Menurut pakar, asid klorogenik dan trigliserin, kedua-dua komponen ini bersama-sama mengawal jumlah gula dalam darah dengan mengaktifkan hormon insulin. Jika keberkesanan hormon insulin dikekalkan pada tahap yang betul, tidak perlu risau walaupun anda makan makanan manis atau manis dalam kuantiti yang terkawal. (5)

4. Mengekalkan keseimbangan hormon yang berkaitan dengan obesiti

Bukan itu sahaja, asid klorogenik dalam kopi hijau boleh meningkatkan metabolisme dan membantu mengimbangi obesiti atau hormon penambahan berat badan. (6) Akibatnya, makan makanan tinggi lemak sekali-sekala bukanlah masalah utama.

5. Mengawal trigliserida dan kolesterol

green coffee for weight loss

Satu kajian mendapati bahawa asid klorogenik boleh menurunkan tahap trigliserida plasma badan (sejenis lemak) dan kolesterol jahat, yang merupakan salah satu punca utama obesiti. (7)

Selepas mengetahui tentang manfaat penurunan berat badan dari kopi hijau, kita sekarang akan bercakap tentang penggunaan kopi hijau untuk penurunan berat badan.

Bagaimana cara menggunakan kopi hijau untuk mengurangkan obesiti?

Kopi hijau boleh digunakan dengan cara yang berbeza untuk menurunkan berat badan. Berikut adalah beberapa kaedah yang berkesan.

1. Kopi hijau. Green Coffee benefits


bahan

Biji kopi hijau yang dikisar (satu sudu teh)
Madu secukup rasa (pilihan)
Kaedah penggunaan

2. Kopi hijau dengan daun pudina

green coffee benefits

Jika anda tidak menyukai rasa kopi hijau yang sama, anda boleh menggunakan daun pudina dalam kopi untuk mengubah rasa.

bahan. Green Coffee benefits

Kaedah penggunaan

Mengapa berguna?

Penggunaan kopi hijau membantu dalam penurunan berat badan. Kesannya dipertingkatkan lagi dengan mencampurkan daun pudina.

3. Kopi hijau dengan kayu manis

green coffee benefits

bahan

Kaedah penggunaan

Mengapa berguna?

Menurut pakar, kayu manis sendiri dianggap berkesan dalam mengawal obesiti. Ia meningkatkan metabolisme dan menurunkan paras gula dalam darah. Atas sebab ini, penggunaan kayu manis dengan kopi hijau boleh mempercepatkan penurunan berat badan (8).

4. Kopi hijau dengan halia

bahan

Kaedah penggunaan

Mengapa berguna?

Seperti kayu manis, halia mempunyai sifat menurunkan gula dalam darah, menguatkan proses metabolisme dan secara langsung menghapuskan masalah obesiti. (9) Atas sebab ini, menggunakan halia dengan kopi hijau memberikan hasil yang lebih baik.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *